Sociaal Tolken

Wil jij sociaal tolk worden en werken in de hulp- en dienstverlening? Of wil je je laten bijscholen? Bij de opleiding Sociaal Tolken leer je alle vaardigheden die je nodig hebt.

Wil je sociaal tolk worden? Volg dan onze tolkopleiding Sociaal Tolken. Tijdens deze intensieve opleiding leer jij alles wat je moet weten over het tolken in de hulp- en dienstverlening. Zo kun je gaan tolken in het onderwijs of de zorg.

Wij bieden deze tolkopleiding in verschillende talen aan. We hebben de Sociaal Tolken-opleiding in het Farsi, Arabisch, Koerdisch Kermandji (Syrië, Irak), Koerdisch Kermandji (Turkije), Pools, Tigrinya en Turks.

Inhoud opleiding

Om sociaal tolk te worden is het belangrijk dat je in de praktijk aan de slag kunt. Onze tolkopleiding is daarom sterk op de praktijk gericht. Het grootste deel van de opleiding bestaat uit werkcolleges die in kleine groepen gegeven worden.

Modules volgen als PE-cursus?

De module Vreemdtalige Terminologie is ook te volgen als PE-cursus.

Examens

Om te slagen voor de opleiding moet je een aantal online examens afleggen. Voor elke theoriemodule leg je een online theorie-examen af. Omdat de theorie examens online worden gemaakt, moet je in het bezit zijn van een desktop/laptop. Tijdens de theorie-examens gaan we online surveilleren met behulp van speciale software. Dit wordt proctoring genoemd. De speciale software die wij gebruiken heet ProctorExam.

Je sluit de opleiding af met een praktijkexamen waarin je wordt getoetst in een nagebootste praktijksituatie. Om deel te nemen aan het praktijkexamen, moet je het theorie terminologie-examen gehaald hebben.

Docenten en examinatoren

Docenten van de opleiding Sociaal Tolken hebben jarenlange ervaring als docent voor tolkopleidingen. Alle examens worden afgenomen onder verantwoordelijkheid van de Examencommissie van SIGV.

Bij de praktijkexamens zijn onze eigen taalvakdocent(en) en de docent Tolktechnieken aanwezig. Daarnaast is er een externe deskundige uit de hulp- of dienstverlening aanwezig.

Diploma

Als je het examen hebt gehaald, krijg je het SIGV-diploma op C1 niveau. Op het diploma staat de geëxamineerde taal (of dialect) vermeld. Met het diploma Sociaal Tolken van SIGV kun je je inschrijven in het Register beëdigde tolken en vertalers (Rbtv).

Toelatingseisen & inschrijfprocedure

Om toegelaten te worden tot de opleiding Sociaal Tolken moet je een intreetoets maken. Je moet niveau B2 voor het Nederlands en niveau C1 voor de vreemde taal hebben.

Om je in te schrijven voor de opleiding Sociaal Tolken gebruik je het inschrijfformulier. Bij voldoende aanmeldingen starten wij de toelatingsprocedure en nodigen wij je uit voor de intreetoets. Je krijgt een schriftelijke bevestiging als je toegelaten bent en de opleiding start als er voldoende geschikte cursisten zijn. Mocht dit laatste niet het geval zijn, dan vervalt de betreffende cursus.

Voor deze tolkopleiding zul je ongeveer 172 uur bezig zijn.

Prijzen & data

Informatie

Studieduur

2 blokken van 8 weken

Startmomenten

Bij voldoende aanmeldingen

Locatie

SIGV te Utrecht

Prijs

Vanaf € 3.038,-

Goede online werkwijze

“Ik vond de online werkwijze heel goed, kan me voorstellen dat dit in toekomst eventueel gedeeltelijk ook zo georganiseerd wordt. Door de opnames (strafrecht, strafprocesrecht) bestond de mogelijkheid deze vaker te beluisteren, daardoor was het makkelijker de stof onder de knie te krijgen.”

– Judith Grützbauch

5/5

Perfecte leeromgeving

“Ik heb het gevoel dat ik ontzettend veel geleerd heb in een paar maanden. Ik ben zeer tevreden over onze docente. Zeer interactief en competent, met veel inlevingsvermogen en ook humor. Een perfecte leeromgeving.”

– Matthias Müller

5/5

SIGV STAAT VOOR KWALITEIT

Uitdagend en professioneel onderwijs

Tolken en vertalers zijn onmisbare verbinders in de internationale communicatie. SIGV is dé ontmoetingsplek voor deze verbinders. Wij bieden hoogwaardig onderwijs en een duurzaam ontwikkelingspad. Een langdurige relatie met onze cursisten staat daarbij centraal.

Ook interessant:

Gerechtstolken in Strafzaken

Na de opleiding Gerechtstolken in Strafzaken kan jij als gerechtstolk aan de slag binnen de rechterlijke macht.

Juridisch Vertalen in Strafzaken

Vergroot je kennis van het juridische vakgebied en word een (beëdigd) juridisch vertaler.

Sociaal tolken Oekraïens in de zorg

Als sociaal tolk aan de slag in de hulp- en dienstverlening? Deze opleiding is de perfecte voorbereiding.

Juridisch Vertalen in Strafzaken

Vergroot je kennis van het juridische vakgebied en word een (beëdigd) juridisch vertaler

Gerechtstolken in Strafzaken

Na de opleiding Gerechtstolken in Strafzaken kan jij als gerechtstolk aan de slag binnen de rechterlijke macht.