Sociaal Tolken Oekraïens in de zorg

Wil jij Oekraïense vluchtelingen helpen en sociaal tolk Oekraïens worden? Tijdens onze opleiding Sociaal Tolken Oekraïens leer je alle vaardigheden die je nodig hebt om te werken in de hulp- en dienstverlening voor Oekraïense vluchtelingen.

We vangen veel mensen uit Oekraïne op en er is een groot tekort aan Oekraïense tolken. Spreek je Oekraïens en wil je aan de slag als sociaal tolk? Tijdens de intensieve opleiding Sociaal Tolken Oekraïens in de zorg leer je in 4 maanden hoe je in de hulp- en dienstverlening kunt tolken. Voor deze opleiding moet je niveau B2 in het Nederlands en C1 in het Oekraïens hebben en moet je een intreetoets maken.

Inhoud opleiding

Onze opleiding Sociaal Tolken Oekraïens in de zorg is sterk op de praktijk gericht. Dat betekent dat je aan het einde van de opleiding meteen aan de slag kunt als tolk Oekraïens. Het grootste deel van de opleiding bestaat uit werkcolleges die in kleine groepen gegeven worden. De module Tolktechnieken en een deel van de module Terminologie worden in het Nederlands gegeven. De module Tolkvaardigheden is in het Oekraïens.

Nederlands voor gevorderden
De tolkopleiding begint met de module Nederlands voor gevorderden. Tijdens deze module werk je aan het perfectioneren van je beheersing van de Nederlandse taal. Er wordt veel zelfstudie van je verwacht. Met huiswerkopdrachten verbeter je je Nederlandse vaardigheden.

Tolktechnieken
Ook de module Tolktechnieken wordt in het Nederlands gegeven. Tijdens deze module leer je over verschillende tolktechnieken en krijg je les over interculturele communicatie. Je krijgt daarnaast les over:

  • notatietechnieken
  • geheugentraining
  • logopedie
  • omgaan met stress
  • tolkethiek
  • tolktechnieken zoals consecutief tolken, simultaan tolken, fluistertolken, à vue vertalen en telefonisch tolken

Terminologie
In de module Terminologie werk je aan het begrip en de vertaling van de meestvoorkomende termen uit de hulp- en dienstverlening. Deze termen ga je in de praktijk veel gebruiken en zijn dus erg belangrijk. Een deel van deze module wordt in het Nederlands en een ander deel wordt in het Oekraïens gegeven. Ter afsluiting van deze module maak je een terminologie-examen.

Tolkvaardigheden
De module Tolkvaardigheden wordt in het Oekraïens gegeven en is zeer praktijkgericht. Je sluit deze module af met rollenspellen. Je past diverse tolktechnieken toe en oefent in de praktijk van het sociaal tolken in het Oekraïens.

Meer over de opleiding

Heb je interesse om sociaal tolk Oekraïens te worden? Meer informatie over examens, docenten, het diploma en de inschrijvingseisen vind je op de pagina voor de opleiding Sociaal Tolken.

Informatie

Studieduur

4 maanden (deeltijd)

Lestijden

Vrijdag of zaterdag van 10:00 - 17:00

Locatie

SIGV te Zaandam

Prijs

Vanaf € 3.038,-

Perfecte leeromgeving

“Ik heb het gevoel dat ik ontzettend veel geleerd heb in een paar maanden. Ik ben zeer tevreden over onze docente. Zeer interactief en competent, met veel inlevingsvermogen en ook humor. Een perfecte leeromgeving.”

– Matthias Müller

5/5

Stimulerend

“Ik heb genoten van de lessen, de tips, de informatie en de steun die jullie mij hebben gegeven tijdens het blokken.

Dit heeft mij zeer goed geholpen en zeker gestimuleerd nog harder te werken.”

– Iob

4.5/5

SIGV STAAT VOOR KWALITEIT

Uitdagend en professioneel onderwijs

Tolken en vertalers zijn onmisbare verbinders in de internationale communicatie. SIGV is dé ontmoetingsplek voor deze verbinders. Wij bieden hoogwaardig onderwijs en een duurzaam ontwikkelingspad. Een langdurige relatie met onze cursisten staat daarbij centraal.

Relevante opleidingen:

Sociaal Tolken

Als sociaal tolk aan de slag in de hulp- en dienstverlening? Deze opleiding is de perfecte voorbereiding.

Juridisch Vertalen in Strafzaken

Vergroot je kennis van het juridische vakgebied en word een (beëdigd) juridisch vertaler.

Gerechtstolken in Strafzaken

Na de opleiding Gerechtstolken in Strafzaken kan jij als gerechtstolk aan de slag binnen de rechterlijke macht.

Gerechtstolken in Strafzaken

Na de opleiding Gerechtstolken in Strafzaken kan jij als gerechtstolk aan de slag binnen de rechterlijke macht.

Juridisch vertalen in Strafzaken

Vergroot je kennis van het juridische vakgebied en word een (beëdigd) juridisch vertaler.