Gerechtstolken in Strafzaken

Wil je aan de slag als tolk bij juridische procedures? Onze opleiding Gerechtstolken in Strafzaken stoomt je klaar om als tolk aan de slag te gaan in de rechtbank.

Het werk van een gerechtstolk is veelzijdig, uitdagend en belangrijk. Je krijgt te maken met veel verschillende en vaak complexe situaties. Onze gerechtstolken-opleiding is de perfecte voorbereiding op dit werk. Met een afgeronde opleiding kun jij beëdigd tolk op C1 niveau worden en binnen de gehele rechterlijke macht aan de slag.

Wij bieden onze gerechtstolken-opleiding in verschillende talen aan. Zo is deze tolkopleiding beschikbaar in het Arabisch (Marokkaans-Arabisch en Midden-Oosten-Arabisch), Turks, Farsi, Pools Portugees, Spaans en Dari.

Inhoud opleiding

De opleiding tot gerechtstolk bestaat uit 5 modules verdeeld over 3 blokken. De blokken hebben verschillende startmomenten, zodat je twee keer per jaar de kans hebt om te beginnen. Voor de gerechtstolk-opleiding volg je vier theoriemodules en een praktijkmodule. Elke theoriemodule wordt met een schriftelijk examen afgesloten.

Het laatste blok van je opleiding is een praktijkmodule. Tijdens deze module oefen je door middel van rollenspellen de praktijk van het gerechtstolken. Het praktijkgedeelte sluit je af met een mondeling examen. Een voorwaarde voor het mogen meedoen met het praktijkexamen, is dat je de theorie examens succesvol hebt afgerond. Tijdens dit examen worden je opgedane vaardigheden in een nagebootste rechtszaak getoetst. Je weet dus zeker dat je na deze gerechtstolk-opleiding direct aan de slag kunt.

Modules volgen als PE-cursus?

De modules strafprocesrecht, materieel strafrecht, vreemdtalig strafrecht en rechtsterminologie zijn ook te volgen als PE-cursus.

Examens

Om te slagen voor de opleiding moet je een aantal online examens afleggen. Voor elke theoriemodule leg je een online theorie-examen af. Omdat de theorie examens online worden gemaakt, moet je in het bezit zijn van een desktop/laptop.

Tijdens de theorie-examens gaan we online surveilleren met behulp van speciale software. Dit wordt proctoring genoemd. De speciale software die wij gebruiken heet ProctorExam. Het derde blok sluit je af met een praktijkexamen, mits de theorie-modules met een voldoende zijn afgerond. Het derde blok sluit je af met een praktijkexamen, mits de theorie-modules met een voldoende zijn afgerond.

Docenten en examinatoren

Wij stellen hoge eisen aan onze docenten en examinatoren. Je krijgt les en begeleiding van didactisch begaafde juristen, gespecialiseerde opleiders en ervaren gerechtstolken. Alle examens worden afgenomen onder verantwoordelijkheid van de Examencommissie.

Bij de praktijkexamens zijn onze eigen taalvakdocent(en) en/of een externe deskundige aanwezig. Daarnaast is er altijd een lid van de rechterlijke macht als examinator betrokken. Op dit moment zijn er zo’n 15 rechters nauw betrokken bij het afnemen van deze examens.

Diploma

Heb je alle examens gehaald? Dan krijg je een officieel SIGV-diploma. Daarnaast kun je in het Register beëdigde tolken en vertalers (Rbtv) worden ingeschreven. Met deze inschrijving kun je beëdigd worden en aan de slag gaan als beëdigd tolk.

Toelatingseisen & inschrijvingsprocedure

Uit ervaring weten we dat de opleiding tot gerechtstolk uitdagend is en daarom een hoog niveau van zelfstudie vereist. Je zult je goed op de colleges en de examens moeten voorbereiden. Het is daarom belangrijk dat je zelfstandig bent en een goede algemene ontwikkeling hebt. Voor deze tolkopleiding ben je ongeveer 216 uur bezig zijn.

Daarnaast heb je ervaring als tolk en een goede kennis van het vak nodig. Om tot de gerechtstolken-opleiding toegelaten te worden, moet je een toelatingstoets afleggen. Bij deze toets wordt gekeken of je beschikt over:

  • Voldoende talenkennis, zowel in het Nederlands als in de vreemde taal (C1).
  • Tolkvaardigheden op basisniveau (reproductie van informatie in twee taalrichtingen).


Voldoe je aan de eisen? Schrijf je dan in via het inschrijfformulier. Bij voldoende aanmeldingen starten wij de toelatingsprocedure en nodigen wij je uit voor de toelatingstoets. Je krijgt een schriftelijke bevestiging als je toegelaten bent en de opleiding start als er voldoende geschikte cursisten zijn. Mocht dit laatste niet het geval zijn, dan vervalt de betreffende cursus.

Prijzen

Informatie

Studieduur

3 blokken van 8 weken

Startmomenten

Bij voldoende aanmeldingen

Locatie

SIGV te Utrecht

Prijs

Vanaf € 4.535,-

Perfecte leeromgeving

“Ik heb het gevoel dat ik ontzettend veel geleerd heb in een paar maanden. Ik ben zeer tevreden over onze docente. Zeer interactief en competent, met veel inlevingsvermogen en ook humor. Een perfecte leeromgeving.”

– Matthias Müller

5/5

Goede online werkwijze

“Ik vond de online werkwijze heel goed, kan me voorstellen dat dit in toekomst eventueel gedeeltelijk ook zo georganiseerd wordt. Door de opnames (strafrecht, strafprocesrecht) bestond de mogelijkheid deze vaker te beluisteren, daardoor was het makkelijker de stof onder de knie te krijgen.”

– Judith Grützbauch

5/5

SIGV STAAT VOOR KWALITEIT

Uitdagend en professioneel onderwijs

Tolken en vertalers zijn onmisbare verbinders in de internationale communicatie. SIGV is dé ontmoetingsplek voor deze verbinders. Wij bieden hoogwaardig onderwijs en een duurzaam ontwikkelingspad. Een langdurige relatie met onze cursisten staat daarbij centraal.

Ook interessant:

Sociaal Tolken

Als sociaal tolk aan de slag in de hulp- en dienstverlening? Deze opleiding is de perfecte voorbereiding.

Juridisch Vertalen in Strafzaken

Vergroot je kennis van het juridische vakgebied en word een (beëdigd) juridisch vertaler.

Sociaal tolken Oekraïens in de zorg

Als sociaal tolk aan de slag in de hulp- en dienstverlening? Deze opleiding is de perfecte voorbereiding.

Sociaal Tolken

Als sociaal tolk aan de slag in de hulp- en dienstverlening? Deze opleiding is de perfecte voorbereiding.

Juridisch Vertalen in Strafzaken

Vergroot je kennis van het juridische vakgebied en word een (beëdigd) juridisch vertaler.